OPIS POTI

Fackina kolesarska pot, vzpostavljena leta 2002, je 19,4 km dolga nezahtevna krožna pot, razdeljena na 5 etap, ki nas iz Celja popelje v Šmartno v Rožni dolini in mimo Šmartinskega jezera nazaj v knežje mesto. Povezuje 8 naselij in 11 zanimivih lokacij, ki si jih je vredno ogledati. Označena je s smernimi tablami “Celje 2 – Facka”.

Trasa poti >

Start in cilj poti je pri IV. osnovni šoli Celje. Kolesarimo iz mestne četrti Dečkovo naselje proti zahodu  čez Lavo in Babno, kjer nas smerna tabla usmeri levo proti zahodni obvoznici. Ob žalski obvoznici in savinjski železnici zavijemo desno na kolesarsko stezo, prečkamo reko Ložnico in se pripeljemo v Medlog.

Mimo Joštovega mlina po stranski poti sledimo avtocestni vpadnici Celje zahod proti severu do križišča, ki je meja naselij Babno, Medlog in Lopata. Po levi cesti nadaljujemo skozi gozd proti zahodu, kjer nas smerna tabla pri kapeli usmeri desno proti središču Lopate.

Kolesarimo čez Lopato, prečkamo avtocesto Celje – Ljubljana in se z viadukta spustimo do križišča, kjer zavijemo levo na prednostno cesto proti Šmartnem v Rožni dolini. Po nekaj kilometrih po gozdnem robu  prikolesarimo na južni rob naselja Gorica pri Šmartnem.

Pod graščino Prešnik nadaljujemo pot po levi prednostni cesti proti Šmartnem, zahodno od Slatine. Po robu gozda kmalu pridemo na odprt pregleden teren, čez katerega se po strmem klancu vzpnemo v Šmartno v Rožni dolini. Prevozimo naselje in nadaljujemo pot proti Vojniku. Na vrhu blagega klanca prisojnega Rožnega vrha, na križišču pred avtobusnim postajališčem, zavijemo desno na stransko cesto proti Ločam.

Mimo samotnih kmetij in razmeščenih hiš nas večinoma senčna cesta, po slemenu nad Koprivnico, pripelje iz Brezove v Loče. Na robu gozda na križišču sledimo desni prednostni cesti skozi gozd. Za kratkim blagim vzponom se nam v gozdu z desne pridruži cesta iz Slatine. Na robu gozda nas pričaka strm klanec, po katerem se uživaško spustimo do parkirišča pod pregrado Šmartinskega jezera.

Od parkirišča nadaljujemo pot po prednostni cesti čez Dobrovo. Ob Koprivnici, pod avtocestnim viaduktom in mimo cerkve sv. Duha se pripeljemo v Celje. Na Ulici mesta Grevenbroich, ki je meja mestnih četrti Nova vas in Dečkovo naselje, pri petem krožišču zavijemo desno na Drapšinovo ulico; po njej prikolesarimo do našega izhodišča pri IV. osnovni šoli Celje.