Aeroklub Celje

Aeroklub Celje je bil ustanovljen leta 1928.  Temelje letalstva je postavil Stanislav Ropas, ki je zgradil prvo jadralno letalo tipa Zoegling, imenovano “Celjan”. Z njim je 20. julija 1931 prvič poletel z levškega letališča. Sčasoma so vzpostavili jadralno skupino, letalsko šolo, modelarstvo, dosegali zavidljive rezultate in organizirali številne prireditve. 

Leta 2020 je klub združeval okoli 150 članov in imel 7 jadralnih ter 5 motornih letal. Na letališču izvajajo dejavnosti jadralnega in motornega letenja ter letalskega modelarstva. Aeroklub izvaja tudi šolanje pilotov jadralnih in motornih letal, v 4 sedežni Cessni 172 pa lahko poletite nad Celjem, Savinjskimi Alpami ali Julijci…. Več ↓


Aeroklub Celje je bilo ustanovljen leta 1928 v sklopu splošnega propagiranja letalstva v tedanji novonastali državi. Istega leta je v Celju potekal prvi aeromiting, na katerem si je več tisoč obiskovalcev ogledalo “akrobatsko” skupino letal ter skok s padalom.

V letu 1935 se je v Celju ustanovila jadralno letalska skupina. Aeroklub je dobil svojo delavnico v kletnih prostorih trgovske sole.

Leta 1938 so ustanovili letalsko šolo, ki jo je vodil Vinko Uršič. Istega leta je bilo zgrajeno drugo letalo. Priredili so miting na katerem so demonstrirali polete z motornimi in jadralnimi letali. Klub si je finančno opomogel. Nabavili so avto za vleko letal, opremili delavnico in dobili kompletni material za gradnjo jadralnega letala INKA II. Šolanje pilotov je potekalo v Levcu, na Teznem pri Mariboru, na Blokah in v Vršcu. Klub je do II. svetovne vojne imel že 4 izšolane motorne pilote vendar brez motornih letal in hangarja, katerega načrt je ostal le na papirju.

Med II. svetovno vojno so uničili vsa letala in opremo Aerokluba, ves filmski, slikovni in tekstovni inventar.

Takoj po osvoboditvi, jeseni 1945, se je zbralo nekaj nadobudnežev (Lojze Makuc, Vlado Veleja, ki so se pred vojno zanimali za letalstvo. Ustanovili so letalsko skupino v okviru tedanje Letalske organizacije Slovenije (LOS). Razmahnilo se je tudi letalsko modelarstvo. Sprva so ga sestavljali skoraj samo dijaki I. gimnazije v Celju, ki so imeli delavnico v prostorih šole. Leta 1947 so ustanovili letalsko društvo “Ckalov” Celje. Prostore so dobili v kleti I. osnovne sole, kamor se je preselil tudi modelarski krožek. istega leta so izvedli prvi padalski tečaj, katerega je obiskovala tudi poznejša večkratna rekorderka Danica Rabuza. Pozimi je AK Celje dobil od Letalske zveze dva jadralna učitelja in dve letali tipa Vrabec.

Leta 1950 so v Levcu izgradili hangar, katerega so pomagali graditi člani AK Celje in pripadniki JLA. Ob tej priložnosti so v Celju priredili letalski miting. Še istega leta je AK Celje dobil motorno letalo DAR-9, jadralno letalo Čavka in letalo Triglav, leta 1952 pa še jadralno letalo Roda. S temi letali je bilo tega leta opravljenih okoli 1000 startov. Mile Tovornik je preletel od Celja v Čakovec (100 km). Maks Arbajter je na državnem prvenstvu v jadralnem letenju v Borovu postal državni prvak.

Letalski park se je iz leta v leto večal. Leta 1962 je bilo klubu že 12 letal.

Leta 1964 je bilo v Celju organizirano XVI. državno prvenstvo v jadralnem letenju, na katerem je zmagal Vlado Velej. V letih 1966-1972 klub kupil 2 motorni in 4 jadralna letala.

Leta 1961 se je pričela izgradnja letala znamke MUHA-100. Načrte zanj je iz Poljske priskrbel Boris Cijan, izdelovali pa so ga v mizarski delavnici. Les so dobavljali s Pokljuke, kasneje pa iz tovarne Libis v Ljubljani. Okovje so izdelali v VTC – Vršac. Gradnjo letala je nadzoroval sprva Hillinger nato pa Dominik Gregl. Muha je prvič poletela leta 1969.

Leta 1980 so organizirali republiško prvenstvo motornih pilotov.

Leta 1985 je Aeroklub Celje organiziral državno prvenstvo v jadralnem letenju. Zmagal je Celjan Vojko Starović, ki je tekmoval za Letalski center Portorož.

Leta 1998 je Aeroklub Celje organiziral enega največjih letalskih mitingov, ki si ga je ogledalo približno 30000 gledalcev.

Na letališču Celje je bilo leto 2016 uničujoče leto. Udar strele leta 2016 je povzročil izbruh požara in v celoti uničil najstarejši hangar. V njem so se nahajala štiri jadralna letala, zložena v prikolice, 13 prikolic za jadralna letala, eno motorno letalo in letalo oldtajmer.

Leta 2020 je klub združeval okoli 150 članov in imel 7 jadralnih ter 5 motornih letal.

Na letališču se izvajajo dejavnosti jadralnega in motornega letenja ter letalskega modelarstva. Aeroklub izvaja tudi šolanje pilotov jadralnih in motornih letal, v 4 sedežni Cessni 172 pa lahko poletite nad Celjem, Savinjskimi Alpami ali Julijci.

(Peter Karner, Aeroklub Celje 1928-2019, izsek – YouTube)